ODPRAVA BOLEČIN V HRBTENICI IN SKLEPIH

Elektroterapija

ELEKTRO TERAPIJA s pomočjo naprave MediaMULTISONO

S pomočjo elektro terapije lahko vplivamo na zmanjševanje bolečine v hrbtenici in drugih sklepih. MEDIO MULTISONO je aparat, ki nudi številne terapevtske možnosti: elektrodiagnostiko, elektroterapijo, ultrazvočno terapijo s frekvenco 1 MHz ali 3 MHz, kombinacijo elektro in ultrazvočne terapije ter izbiro terapije glede na diagnostiko in pokriva skoraj vse aplikacije v fizioterapiji.

Terapevtske možnosti

Celotna elektroterapija (diadinamski tokovi,  interferenca, stimulacija mišic, TENS in iontoforeza)

Ultrazvočna terapija (1 MHz in 3 MHz, pulzna ali kombinirana)

Kombinacija elektro in ultrazvočne terapije (diadinamska terapija + US iontoforeza + US).

1. Dinamski tokovi

Diadinamski tokovi so zelo učinkoviti pri zmanjševanju bolečin, saj zvišujejo prag bolečine in blokirajo prevajanje bolečinskih impulzov proti možganom. Posebno izoblikovane frekvence pa so namenjene tudi zmanjševanju edemov, kar tudi pripomore k zmanjšanju bolečine in izboljšanju dobrega počutja pacienta. Manjša bolečina je posledica tudi zmanjšanega tonusa prečno progastega mišičja in izboljšanega pretoka krvi na mestu terapije.

3. TENS – Transkutana Električna Nevro Stimulacija

Je ena izmed najpopularnejših metod, ki se uporabljajo za odpravo in/ali blažitev akutne in kronične bolečine. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali pa na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

2. Interfernečni tokovi

Dva para elektrod dveh tokokrogov, po katerih teče tok različnih frekvenc in faznega zamika, postavimo križno,tako da pride pod njimi v tkivu do seštevanja njunih jakosti. Na ta način v tkivu dobimo iz dveh srednje frekvenčnih tokov novo, nižjo frekvenco in večjo jakost. Tako istočasno izkoriščamo pozitivne terapevtske učinke srednje frekvenčnih in nizko frekvenčnih tokov. S tem se izognemo sicer boleči uporabi zelo koristnih nizko frekvenčnih tokov in dosežemo želeni stimulativni efekt v globini tkiva pri zelo majhnem draženju kože.

4. Ultrazvok (UZ)

Terapevtski ultrazvok se uporablja pri subakutnih travmatskih stanjih, kroničnih revmatoidnih in artritičnih stanjih (kolki, kolena, gležnji, ramena, komolci), brazgotinah in fibroznemu tkivu ter za olajšanje bolečin. Glavni mehanski učinek je globinska mikromasaža mehkih delov tik ob kosti. Pospešuje celično menjavo, izboljša se prekrvavitev in oskrba s kisikom in s tem regeneracija tkiv.