FIZIOTERAPIJA

Trigger point terapija

Trigger point terapija je manualna tehnika pritiskanja na miofascialne prožilne točke, ki jo uporabljamo za zmanjšanje napetosti  in bolečine v mišicah. Večkrat slišimo ljudi, da imajo zategnjene mišice, vozle,… Težave nastanejo pri poškodbah mišic in skeleta, pri preobremenitvi ali pri dolgotrajnih ponavljajočih gibih posameznih delov telesa, kamor spada tudi prisilna drža in premalo gibanja. Značilnost bolečih trigger točk je tudi, da je bolečina lahko prenesena na drugo mesto, kot je točka sama.

Trigger točka, ki je akutna, je aktivna in povzroča bolečino. Zdravniki to imenujejo miofascialna bolečina oziroma miofascialni bolečinski sindrom ali mišična bolečina. Lahko se kaže kot glavobol, vrtoglavica, omotičnost, bolečine v križu in vratu.

Triger točka, ki  je potuhnjeno skrita in čaka na svoj čas, da se aktivira. Pod prsti se jo enako začuti kot aktivno. Včasih lahko povzročajo občutek napetosti in zategnjenosti v določenem delu telesa, lahko se občuti tudi kot mravljinčenje določenega predela.

Kako TRIGGER POINT TERAPIJA pomaga?

  • S posebno manualno tehniko najbolj bolečo točko v mišici stimuliramo in jo počasi sproščamo, bolečina začne popuščati.
  • Mišica postaja vedno bolj sproščena in mehka.
  • Nujna je tudi izvedba pravilnih razteznih vaj.
  • Obstajajo tudi pripomočki kot so raztezni valji in trigger žogice.

 V VITA SPA Trigger point terapijo lahko izvajamo samostojno ali v okviru kombinirane fizioterapevtske obravnave.