Zakaj covid-19 kriza povečuje stresne odzive tudi pri zdravih ljudeh?

»COVID-19 je v bistvu samo dolil olje na že obstoječi ogenj,« pravi priznana ameriška zdravica in psihologinja Kati Duncan.

»Že prej smo imeli bolezni obupa na zelo visoki ravni v smislu odvisnosti, depresije, travm, tesnobe, izolacije, osamljenosti in še več. Pandemija je samo povečala že obstoječe izzive na področju duševnega zdravja. In mnogi ljudje so prvič prisiljeni se soočati s svojim duševnim zdravjem,« je nadaljevala.

Potrebe po različnih terapijah so se povečale povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Dolge čakalne vrste pri psihoterapevtih in psihiatrih samo povečujejo težave. Prihajajo vedno težji primeri, ki potrebujejo celostni pristop.

Človeško telo je iz treh dimenzij

Počasi se razvija spoznanje, da je človeško telo sestavljeno iz treh dimenzij –  smo telesno (fizično), duševno in duhovno (energijsko) bitje.

Fizično telo prepozna bolečino, pojavi se bolezen…, duševno telo je pomembno za nego naših čustev, saj se poveže s čutnim delom telesa, energijsko telo pa je okoli čustvenega telesa. V tem delu pa so zbrana vsa naša prepričanja, vzorci, navade, razmišljanja, strahovi,…

Prav strah pred neznanim, pred bolečino, samoto, boleznijo, smrtjo je tisti, ki nas je v času pandemije Covid -19 najbolj zaznamoval. Občutek, da nevarnost ves čas preži na nas, da je virus smrtonosen, čeprav ne viden, povečuje strah, občutek nemoči, nezmožnost nadzora nad svojim življenjem, povečuje ranljivost in bolečino.

Strah in prepuščenost samemu sebi

Oblast nas vsakodnevno seznanja in določa nove ukrepe, zapovedana je socialna distanca, ljudje se skoraj bojijo srečati človeka na cesti, na delovnem mestu, vlaku, trgovini. Povečuje se nestrpnost do drugače mislečih, prebrali smo že na tisoče novic, še nikoli v zgodovini na svetu nismo imeli toliko samooklicanih strokovnjakov za obvladovanje pandemije.

Ves čas se ukvarjamo s preprečevanjem bolezni na fizičnem oziroma telesnem nivoju – zaščitna maska, umivanje rok, razkuževanje, socialna distanca,…

Res je, s tem ni nič narobe, je pa mnogo premalo v boju z boleznijo, predvsem pa njenim preprečevanjem.

Prav strah, ki trenutno hromi množice ljudi po svetu je osnovno čustvo, ki bi mu morali posvetiti pozornost. Strah nas omejuje, ne dovoli, da zaživimo, da kreiramo, da poletimo,…

K temu dodajmo še, da so zdaj viri podpore, na katere se običajno zanašamo, kot so prijatelji in družina, zaradi pandemije verjetno socialno oddaljeni in so lahko prav tako preobremenjeni, pod stresom, s svojimi težavami in ne morejo pomagati kot običajno. Naša sposobnost obvladovanja strahu in stresa  je zdaj zelo omejena.

Prepuščeni smo sami sebi in svojim občutkom. Zdravstveni sistem še nikoli ni bil na eni strani tako obremenjen, kot  je prav sedaj v času pandemije, na drugi strani pa izrazito nedostopen in oddaljen.

Ker je človek tudi energijsko bitje, v sebi nosi določeno energijo ali avro, ki je odvisna od njegovega psihičnega in fizičnega stanja. Energijsko neravnovesje se kaže kot utrujenost, slabo počutje, nespečnost itd., to je tisto prvo stanje, ko je treba nekaj spremeniti, da ne pride do hujših težav.

Kaj v času COVID-19 krize lahko naredimo sami?

  • Dovolj spimo – vsaj 7 do 8 ur
  • Vzemimo si čas za gibanje – sprehod po mrzlem zraku in soncu je blagodejen, narava pomirja, bolj sproščeni smo, izboljšamo prekrvavitev celega telesa, vplivamo na hormonski sistem,..
  • Redno zračimo prostore in pri odprtem oknu izvajamo dihalne vaje- vsaj nekaj globokih vdihov. Zelo priporočam izvajanje kratkih energijskih vaj.
  • Vzemimo si čas za aktivnosti za katere prej nismo imeli časa – branje najljubših knjig, gledanje filmov, dokumentarnih oddaj, kuhanje posebnih jedi, ročna dela, učenje za nov hobi, raziskovanje domačega kraja in okoliških poti, hribov, igranje družabnih iger, sestavimo puzzle, ki že dolgo čakajo v omari, fotografirajmo, narišimo portrete družinskih članov, načrtujmo prenovo stanovanja, uredimo fotografije – tudi digitalne,… možnosti je veliko in še več.
  • Ne pozabimo nase – nega, piling, samomasaža, maska za obraz in telo, kapljice najljubšega parfuma, lepa oblačila tudi doma,.
  • Prepustimo se trenutku, ko ne delamo čisto nič, samo smo. Sami, skupaj s partnerjem, z otroki, v tišini, v meditaciji, molitvi,… ko se zavemo, da znamo prisluhniti sebi. Občutek je neprecenljiv.
  • V stanovanju si ustvarimo svoj zen kotiček, lepa lončnica, svečka, kristali, eterična olja, sveže nabrana vejica jelke ali bora, meditativna glasba, slika na kateri smo nasmejani, lepi, privlačni, ljubeznivi,… Že kratek postanek na tej točki ali zgolj pogled, nas lahko odnese v lepe spomine.
  • Dovolimo si sanjati – pišemo svoje sanje, afirmacije, poskušajmo začutiti, kako se ob tem počutimo, trenirajmo potrpežljivost, vizualizirajmo svoje cilje, vendar morajo cilji biti zamisljivi.

Naj bo eden od vaših  ciljev tudi obisk naše spletne strani, kjer  je že objavljenih nekaj člankov, še več ji bo v naslednjih tednih in mesecih, saj sledimo sloganu našega podjetja VITA SPA – znanje za zdravje.

Similar Posts