Zimske viroze in zasluzenost telesa
Jesenski in zimski meseci so meseci, ko imamo bistveno več možnosti, da nas napadejo različne viroze, tudi Covid-19. Viroze, ki jih prebolevamo in tudi že prebolele viroze lahko puščajo v našem telesu določene posledice. Iz opisov iz strokovne literature in tudi pričevanju ljudi, ki so trdovratne zimske viroze že preboleli, se lahko kažejo posledice v smislu trdovratnega kašlja, težav z dihanjem zlasti v ležečem položaju, tudi glavoboli predvsem v sprednjem frontalnem delu glave, tiščanje v prsih,…vse to zato, ker je v telesu preveč sluzi.
Zakaj sluz? Kakšno vlogo ima v našem telesu?
Sluz ima v telesu vlogo zaščite, saj predstavlja zaščito za grlo, usta in druge organe. Sluz lahko sodeluje tudi kot filter in delni uničevalec mikrobov s pomočjo protiteles, ki jih vsebuje.
Prevelika količina sluzi pa je škodljiva, ker je posledica obolenj dihal, alergij, škodljivih snovi v zraku, kajenja in uživanja drugih snovi. Sluzi je vedno več, kopiči se na že obstoječi sluzi in posledično velika količina sluzi hladi organe. Iz tega sledi, da organi postajajo vedno slabše prekrvavljeni in s tem šibkejši. Funkcija organa je s tem zmanjšana.
Kakšni so znaki zasluzenosti?
- Težave z dihanjem, zlasti v ležečem položaju
- Občutek stalnega tiščanja v pljučih in posledično kašljanje, siljenje na kašelj
- Slabše delovanje organov in slabše počutje celega telesa
- Utrujenost in slaba prebava
- Pojavljajo se kronični sinusitisi, alergije, astme, pljučnice,..
- Opazimo mrzle roke in noge, težave s kožo, srbenje kože
- Miome, močne menstruacije, ciste,…
Kateri organi so najbolj izpostavljeni prekomernemu sluzenju?
- Pljuča
- Črevesje
- Sinusni predel
- Ženski spolni organi – maternica in jajčniki
Tudi nepravilno izbrana hrana vpliva na zasluzenost telesa, predvsem stalno uživanje :
- večjih količin mleka in mlečnih izdelkov
- izdelki iz žit, predvsem iz pšenice, saj pšenica že dolgo ni več pšenica
- sladkor vseh vrst
- večje količine mesa in jajc
Hrana, ki jo priporočamo pozimi, ko krepimo pljuča je predvsem bele barve:
- zelje
- prosena kaša
- cvetača, blitva, fižol, buče,
Priporočljivo je, da je hrana topla, jogurt iz hladilnika je v tem primeru zelo škodljiv.
Nasveti za krepitev našega telesa pozimi
- uživanje zadostnih količin c vitamina, cinka, probiotikov
- topla voda : pijemo jo cel dan po požirkih, ne naenkrat pol litra
- začimbe, ki blagodejno vplivajo na telo pozimi: cimet, ingver, česen, čemaž, poper, jabolčni kis, kurkuma
- eterična olja, ki jih nakapamo v izparilnik ali vlažilce zraka: pomembno je, da so eterična olja ekološka in kvalitetna: evkaliptus, rožmarin, citrusi, bor,..
Zelo dobra pomoč v teh mesecih je MOKSA
Moksa so v bistvu stisnjena zelišča, izhaja iz tradicionalne kitajske medicine, ki naše telo predvsem okrepi, ogreje organe in jih s tem dobro prekrvavi. Moksanje dovaja toploto in energijo v telo in s tem pospeši proces samozdravljenja, brez kemije in zdravil. Energija se uravnoteži in toksini lažje zapuščajo telo. Moksanje je relativno enostaven postopek, tehnike so opisane v mnogih člankih.
Praktični primer moksanja sinusov:
- Predel med očmi (tretje oko)
Praktični primer moksanja pljuč:
- Moksamo predel med lopaticama
Previdnost in nevarnosti pri nepravilnem izvajanju moksanja so predvsem opekline, zato je morda bolje obiskati terapevta, ki vas bo tehnike naučil in predlagal dodatno literaturo.
Res je, pomlad se bliža, vendar ne pozabimo, da smo še globoko v zimi in kljub temu, da se že želimo razstrupljati, je še vedno pomembno, da krepimo pljuča, ledvica in seveda se počasi pripravljamo na obdobje pomladi, ko poskrbimo za jetra. Več v naslednjem članku.
Podporne terapije bioresonanco, ročno limfno drenažo in refleksno masažo stopal izvajamo tudi v naši Vita spa.
Polona Trop, VITA SPA d.o.o.