anticelulitna masaža

LIMFA – prezrta človeška tekočina in nekaj nasvetov, kako lahko spomladi še hitreje pospešimo zastoje tekočine v telesu

Limfa je pomemben del našega telesa, saj skrbi za odvajanje odpadnih snovi in preprečuje nabiranje odvečne tekočine v tkivih. Tekočina, ki se imenuje limfa, kroži skozi naše telo po limfnem sistemu, ki ga sestavljajo limfne žile, bezgavke in limfni organi.

Limfni sistem je pomemben tudi za delovanje našega imunskega sistema, saj prenaša beljakovine, ki se borijo proti okužbam in boleznim. Zato je pomembno skrbeti za zdravje limfnega sistema, saj lahko njegovo oslabitev povzroči zastajanje tekočine in povečanje tveganja za različne bolezni.

Limfni sistem
Slika: wikimedia.org

Obstaja veliko vaj, ki lahko pomagajo pri pospeševanju delovanja limfe. Spodaj je nekaj primerov:

  1. Hoja: Hoja je ena izmed najboljših vaj za spodbujanje delovanja limfnega sistema, saj pomaga pri črpanju limfe skozi telo.
  2. Tek: Tek lahko pomaga pri pospeševanju delovanja limfe, saj pri njem pride do povečanega srčnega utripa in krvnega obtoka.
  3. Vaje: Vaje, ki vsebujejo rotacijske gibe telesa izjemno dobro vplivajo na limfni sistem.
  4. Joga: Joga vključuje različne tehnike dihanja in vaje, ki lahko pomagajo pri pospeševanju delovanja limfnega sistema.
  5. Kolesarjenje: Kot pri teku, tudi pri kolesarjenju pride do povečanega srčnega utripa in krvnega obtoka, kar lahko pomaga pri pospeševanju delovanja limfnega sistema.
  6. Plavanje: Plavanje je odlična vadba, saj pomaga pri preprečevanju zadrževanja vode v telesu ter pospešuje limfni sistem.
  7. Valjčkanje: Valjčkanje po mišicah lahko pomaga pri odpravljanju zastojev v limfnem sistemu in sproščanju mišic.

Pomembno je, da vadbe ne izvajate preveč intenzivno, saj lahko to negativno vpliva na telo in limfa odteka počasi.

Pred začetkom vadbe se posvetujte s strokovnjakom za vadbo ali zdravnikom.

Preberite še članek o ročni limfni drenaži.

Similar Posts