Poletje prihaja

Prihaja poletje…

Po tradicionalni kitajski medicini že vstopamo v obdobje poletja. Element poletja je ogenj.

Po našem koledarju smo od poletja še oddaljeni, vendar se po 21. juniju, ko slavimo poletni solsticij in ima sonce največjo moč, začne dan krajšati in moč energije sonca zmanjševati.

Zato je čas, da se naužijemo svetlobne kopeli sedaj, ko je dan vsak dan daljši in noč krajša. In jutra, dišeča, mamljiva, kar kličejo po sprehodu in teku skozi gozd, ki se prebuja in vse žvrgoli.

Kdaj ste nazadnje zjutraj v miru poslušali petje ptic, zalili solato, rože in se zahvalili za vse kar imate v življenju? Poskusite, dan bo lepši in mirnejši.

Barva poletja je RDEČA, narava je v polnem razcvetu, oblikujejo se plodovi, jemo prvo solato, nabiramo zelišča, na tržnici so že rdeče jagode, rdeče redkvice, prvi pravi paradižniki, skozi poletje pa nas bodo razvajali še rdeče lubenice, maline, rdeča paprika…
Vsi ti plodovi imajo v sebi veliko vode, ki gasi ogenj in nas hladijo.

Pomembno je tudi, da popijemo veliko vode sobne temperature, ne hranite je v hladilniku!

Z ledenimi pijačami slabimo vranico! Privoščimo si raje skodelico zelenega čaja, ki tudi hladi telo. Ne, ne bo nam vroče.

Srce

Srce je naš najpomembnejši organ, kolikokrat smo ga narisali, iskali rdečo barvico, da smo ga pobarvali in ga podarili ljubljeni osebi,…ste že pozabili? Narišite srce, pobarvajte ga z najbolj rdečo barvico in začutili boste posebne vibracije mirnosti, ljubezni, pripadnosti, prijaznosti. Ste se kdaj vprašali zakaj so poljubi poleti bolj sočni in polni ljubezni?

Poleti je potek energije usmerjen navzgor in navzven, zato moramo ohranjati dobro notranjo energijo telesa, da ne pride do neravnovesja.

Neravnovesje se kaže kot palpitacije, kratka sapa, hladne roke in noge, nespečnost.

Kako krepimo energijo?

Spanje je za telo zelo pomembno, to že vemo, vendar, ker so dnevi daljši in se kopamo v sončni svetlobi, je spanja lahko malo manj. Privoščimo si lahko lahkoten spanec sredi dneva – siesta.

Naše telo potrebuje aktivnost, zato so tudi športne dejavnosti lahko bolj intenzivne, pomembno je, da vadbo vključimo v vsakdan. Priporoča se tek, kolesarjenje, hoja v hribe, plavanje… Hodimo bosi, predvsem ob vodi – reki, potoku, jezeru, morju. Stik stopal z zemljo, toplim peskom ali morsko skalo nas bo ozemljil in tudi povezal samim s seboj.

Hrana naj bo pripravljena čimbolj enostavno, izogibajmo se pečeni, ocvrti in mastni hrani. Uživajmo lahko prebavljive jedi, veliko sadja in zelenjave ter na pari ali v vodi kuhano hrano. Alkohol, sladkarije in negativna čustva dodatno grejejo telo.

ELEMENT: ogenj
BARVA: rdeča
ZDRAVILNI ZVOK: hoooo ali haaaaa (zelo nežen zvok)

OKUS: grenko
ČUSTVO: prijaznost, dobrota, sodelovanje, akcija
URA SRCA: od 11. do 13. ure

POZDRAV SONCU naj postane jutranja rutina, ko vdihnemo prve sončne žarke

Pozdrav soncu

V VITA SPA pa vam v poletnih mesecih priporočamo:

Similar Posts