Črevesje

Vse bolezni in prav tako zdravje se pričnejo v črevesju

Črevesje nima samo prebavne funkcije, ima zelo pomembno vlogo pri vseh procesih v našem telesu. Vsi mikroorganizmi, ki živijo v črevesju, so del tako imenovane črevesne flore oziroma mikrobioma. Teža črevesnih bakterij pri odraslem človeku znaša 1,5 kilograma telesne mase.

Črevesje je temelj imunskega sistema, saj je kar 70% imunskih celic v črevesju. Imunski sistem ima zaveznike, to so sluznice in naša koža.

ČrevesjeKaj slabi naš mikrobiom?

  • Stres
  • Enolična hrana, procesirana hrana
  • Sladkor, konzervansi, alkohol
  • Kajenje, intenzivni športi
  • Zdravila (antibiotiki, sredstva proti bolečini,..)
  • Težke kovine, pesticidi, biocidi
  • Topila, mehčala, BPA, ftalati,..

Slabo zdravje in delovanje črevesja vpliva na slabo delovanje možganov in vpliva na pojav degenerativnih bolezni.

Kronični bolniki imajo običajno premalo prebavnih encimov, prebava je okrnjena, nepopolno presnovljene velike molekule hrane prehajajo skozi slabo črevesno steno do limfnega tkiva, kjer lahko pride do močnega imunskega odziva. Poškodbam na črevesni sluznici sledi sindrom prepustnega črevesja. Od tu izvira povezava med alergijami in intolerancami, pa tudi avtoimunskimi boleznimi.

Od zdravega stanja črevesja je odvisna tudi absorpcija vitaminov in mineralov, prav tako zaradi nezdravega črevesja prihaja v telesu do tihih vnetij.

Kadar  so stopnje tihih vnetij dlje časa povišane, se poveča tudi tveganje za razvoj kroničnih bolezni,  kot so:  diabetes, rak, srčno-žilna obolenja, presnovni sindrom, revmatoidni artritis, želodčno-črevesna obolenja in nevrološke bolezni. Številna vnetja v črevesju zavirajo pravilno izločanje hormonov in posledice so lahko slabše delovanje ščitnice, neurejene menstruacije, težave s plodnostjo, prezgodnja menopavza in težave v andropavzi. V širšem smislu pa oslabljeni imunski sistem ugodno vpliva tudi na razvoj ponavljajočih se vnetij v telesu, kot je na primer vnetje mehurja ali celo obnosnih votlin.

Številni bolniki se srečujejo s povečanjem števila patoloških bakterij in gliv (kot je npr. candida) ta proizvaja alkoholno vretje v črevesju in druge toksine. Pacient to pogosto opazi v obliki povečanega kopičenja plinov z napenjanjem, krči v črevesju in slišno peristaltiko. Počutje po obroku je slabo, lahko občutijo bolečine, slabost, napenjanje.

Vse bolezni se pričnejo v črevesju in prav tako se zdravje prične v črevesju.

ZAKAJ NA BIORESONANCO PRI TEŽAVAH S ČREVESJEM?

S pomočjo bioresonance pri prvi obravnavi – testiranju pregledamo črevesje, saj se zdravje in težave začnejo prav tam.

Podpora zdravemu črevesju je poleg bioresonance tudi ročna limfna drenaža, refleksna masaža stopal in energijske vaje.

Similar Posts