Spanje in vpliv na zdravje

Spanje in vpliv na zdravje

Ste zadnje dni malo bolj utrujeni, kot sicer? Je jesenski premik ure ponovno zatresel vašo splano rutino?

Spanje je najbolj naraven počitek, ki ga telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Odsotnost spanca, slabo spanje, nočno prebujanje in pretirana aktivnost sanj, nenaspanost vodijo do kronične utrujenosti, težkih bolezenskih stanj in posledično prezgodnje smrti.

Spalna higiena je izraz, ki se je uveljavil v prejšnjem stoletju in opredeljuje dobre spalne navade posameznika. Vsak človek potrebuje določeno količino spanca, običajno je to od 7 do 9 ur spanja dnevno. Spanje uravnava naša notranja ura – cirkadialni ritem, ki se izjemno poslabša ob mnogih dejavnikih, ki smo jim priča v sodobnem življenju. Izmensko delo, nočno delo, prekomerno delo, namerno ponočevanje so najpogostejši motilci naše notranje ure.

Naša notranja biološka ura uravnava vse procese razstrupljanja, regeneracije uma in telesa, metabolne procese, zato je izjemno pomembno, da poslušamo svoje telo in izberemo zase najboljšo možno uro odhoda v posteljo, ki postane rutina. 

Ponoči se aktivira nočni hormon melatonin, ki se aktivira v temi, nas uspava, ne vpliva pa na vzdrževanje spanca. Izjemno ga moti modra svetloba ekranov, zato v spalnem prostoru ni priporočljivo gledanje v ekrane – mobitel, računalnik, televizija. Med spanjem smo tudi izjemno občutljivi na elektrosmog, ki slabo vpliva na možgansko aktivnost, hormonsko ravnovesje, vpliva na celotno presnovo. Wifi naprave, slabo izolirana elektro napeljava, daljnovodi, neposredna bližina naprav z elektro vzvodi poslabšujejo kakovost našega spanca.

Poleg elektrosmoga je lahko prisoten negativen vpliv geopatskega stresa, ki pomeni geopatske obremenitve zaradi negativnih magnetnih polj zemlje, križanja vodnih tokov in prisotnih geopatskih sevanj. Izjemno pomembna je pravilna postavitev postelje v prostoru, saj lahko močno zmanjšamo negativne vplive.

Raziskave so pokazale, da ima kar 30 odstotkov ljudi težave s spanjem!

SE PONOČI PREBUJATE OB ISTI URI? VESTE KAJ TO POMENI?

Ura za spanje

Po tradicionalni kitajski medicini ima vsak organ svojo uro.

Na kratko bomo razložili povezavo med organskimi sistemi z urami dneva in kako neravnovesje vpliva na telesni in duševni vidik telesa.

Med 21. in 23. uro: TROJNI GRELEC – da bi podprli ta organ, je to najboljši čas za odhod v posteljo in spanje. Bolj zgodaj pozimi in malo bolj pozno poleti.

Med 23. in 01. uro : ŽOLČNIK – žolčnik je organ v katerem se zbira in iz njega teče žolč. S čustvenega vidika pa je žolč odgovoren za samozavest, sprejemanje odločitev,..To je ura, ko že moramo spati, saj sicer izgubljamo energijo.

Med 01. in 03. uro: JETRA – v tem času so  najbolj aktivna naša jetra, ki sproščajo toksine, ustvarjajo molekule, ki so pomembne za prebavo in prispevajo tudi k ustvarjanju nove krvi. Ta čas noči je za telo najbolj pomemben, saj takrat jetra aktivno odstranjujejo toksine in razstrupljajo našo telo, da se lahko celice obnavljajo. Če se zbujate ob tem času, lahko to nakazuje na jezo, razočaranje ali pa splošno negativno energijo misli. Oslabljen biopotencial jeter se manifestira kot kronična utrujenost, glavoboli, neredne menstruacije, težave s krvjo,

Med 03. in 05. uro: PLJUČA –  največji pretok vitalne energije se odpravi v pljuča in se tam zadrži do 5. ure. Za pljuča je med drugim znano, da kri bogatijo s svežim kisikom in jo razbremenjujejo ogljikovega dioksida. Da bodo pljuča kar najbolj učinkovita pri delu, je dobro poskrbeti za dobro prezračeno spalnico. S pljuči pa je povezana tudi koža, ki se ponoči regenerira in spočije. Zvečer moramo tudi kožo pripraviti na spanje – z nežno čistilno nego. Če se zbudite prezgodaj in bi radi še spali, lahko naredite nekaj dihalnih vaj in spanec se bo vrnil.

Med 05. in 07. uro: ČREVESJE – z rednim odvajanjem skrbimo za čiščenje strupov iz telesa. Črevesju odločilno pomagamo, če upoštevamo nasvet, da zjutraj na tešče popijemo večjo količino mlačne  vode, lahko dodamo tudi  nekaj kapljic limone. V tem času ima črevo največjo moč delovanja debelega črevesa in dobesedno porinemo odpadne snovi, nakopičene preko noči, iz telesa.

Je čas za mnogo besed
in je čas za spanje.

Homer

Kako do dobrega spanca?

 • Spalna higiena: enakomeren ritem spanja
 • Spalni prostor naj bo urejen po načelih feng šuja: urejen, čist, primerno zračen in temperiran, miren prostor, brez ogledal in elektronskih naprav.
 • Postelja naj bo kvalitetna in iz naravnih materialov, vzmetnice naj bodo primerne trdote in tudi čimbolj naravnih materialov. Posteljnina naj bo čista, oprana z biološkimi detergenti in dodatkom eterične esence.
 • Luči v spalnem prostoru naj bodo toplih barv, z možnostjo popolne zatemnitve.
 • Uporabimo nekaj kapljic eteričnih olj, ki delujejo pomirjajoče: sivka, citrusi…
 • Pred spanjem umirajmo telo in um, zato pozne vadbe niso priporočljive, prav tako ne uživamo večjih količin težke hrane in sadja, izogibamo se pitju alkohola in drugih poživil.
 • Pred odhodom v posteljo ne začenjamo prepirov, ne razpravljamo o hudih političnih temah in drugih zadevah, ki nam povzročajo stres.
 • Uvedemo ritualne sproščanja – dihalne vaje, sproščujoča glasba, pomirjujoča literatura, ogled fotografij, ki nas ponesejo v lepe spomine ali nežna meditacija.

Kaj dosežemo z dobrim spancem?

 • Vplivamo na dober imunski sistem.
 • Zmanjšujemo vnetni odziv telesa.
 • Preventivno delujemo na stres in duševno zdravje.
 • Izboljšujemo koncentracijo, smo bolj zbrani pri delu, v prometu, komunikaciji…

Stanja zaradi katerih ljudje slabše spimo

 • Težave z hormonskim neravnovesjem ( predmenstrualni sindrom, menopavza, težave s ščitnico ali nadledvično železo,..)
 • Bolečine v hrbtenici in sklepih
 • Povečana izpostavljenost stresu skozi dan
 • Travmatične izkušnje
 • Stopnja izgorelosti telesa

Upoštevajmo navedena priporočila, za pomoč pa obstaja veliko naravnih tehnik : bioresonanca, terapevtska masaža telesa, ročna limfna drenaža, aromaterapija, refleksna masaža stopal.

Similar Posts