Jezero v obliki ledvice

Zima je čas ledvic, njen element je voda

Zima je čas ledvic in elementa vode. Po tradicionalni kitajski medicini zima traja od začetka novembra do začetka februarja.

Zima je čas, ko lahko veliko naredimo za svoje zdravje – če pozimi okrepimo LEDVICE, smo res veliko naredili za naprej za celo leto. Voda pa je osnova življenja.

ČUVAJTE LEDVICE – POKRIJTE SI UŠESA

Ledvice, vir moči, vir JIN-a, so po tradicionalni kitajski medicini bistvo – globje jedro. Jin določa, kakšno vitalnost in imunost imamo, določa pa tudi dolžino življenja. V ledvicah shranjujemo predrojstno energijo – ki smo jo prinesli na svet (od staršev) – in porojstno energijo (hrana, dihanje).

Če ledvično energijo samo izčrpavamo z nenehno aktivnostjo, budnim stanjem, adrenalinom, kajenjem, stresom, slabo hrano in nepravilnim dihanjem, pomembno negativno vplivamo na svoje zdravje in vitalnost.

zima

Po Tradicionalni kitajski medicini (TKM) se ledvice odpirajo v zunanji svet preko ušes. Obris ušes močno spominja na obliko ledvic.

Okoljski faktor, ki najbolj škodi ledvicam je MRAZ. Letni čas, ki je povezan z ledvicami, je ZIMA, zato je zelo pomembno, da se posebno pozimi zavarujemo pred mrazom, da se nekoliko upočasnimo in varčujemo z energijo.

Čustvo, ki je povezano z ledvicami, je STRAH

Preveč strahu škoduje ledvični energiji.  Napadi panike, anksioznost in pretiran strah so znak, da vašim ledvicam manjka energije. Bolj kot nas je strah, več stresa občutimo, več stokamo, razvijamo fobije in smo na dobri poti do depresije.

Različne težave z ušesi, kot so: vnetja ušes, naglušnost, tinitus in zvonjenje v ušesih, kažejo na pomanjkanje energije ledvic. V tem primeru ledvice potrebujejo podporo.

Okus, povezan z ledvicami je SLANO, tkivo, ki je povezano z ledvicami in ledvično energijo so KOSTI, zato v starosti lahko pride do osteoporoze, ker zmanjkuje življenjske energije.

Bioritemska ura ledvic je med 17. in 19. uro.

Barva povezana z elementom LEDVIC je črna/tema.

Energija zime je JIN, ki je pasivna energija, ki simbolizira počitek, zaviranje rasti, temo, neaktivnost. Pozimi naše telo počiva, privoščimo mu podporo, saj so ledvica naša baterija. V ledvicah shranjujemo življenjsko energijo. Po načelih tradicionalne kitajske medicine se človek hitreje stara, če  življenjska energija (ČI) ne teče prosto po meridianih. Življenjska energija (ČI) varuje telo in kroži po telesu po meridianih in tako poskrbi za aktivnost organov. Blokade meridianov zaznamo s tem, ko naše telo počasi peša- telesno in mentalno, zato je krepitev ledvic in celega telesa izjemno pomembna, če želimo ostati vitalni in zdravi.

Kako lahko podpremo ledvice?

  • z dovolj spanja (pomembno je, da gremo spat pred polnočjo)
  • z ustrezno hrano, še posebej v zimskem času (kostna in druge juhe, enolončnice,  črni sezam, cvetača, zelje,  cimet, fižol (ima obliko ledvic), ajdova kaša, bučna semena, čičerika, leča, fige, sezamovo in orehovo olje, praženi orehi
  • vsak dan par minut drgnemo  ušesa, da postanejo prijetno topla. To je enostaven način masaže, ki izboljša funkcijo ledvic in poveča energijo celega telesa.
  • privoščimo si več nežnosti, miru in tišine, zdravilne zvoke, toplo odejo in tople nogavičke
  • izogibajte se pitju hladnih pijač, pijemo tople napitke: črni čaj, čaj iz njivske preslice, ingverjev čaj, kompoti, topla voda
  • po vadbi se ne tuširajte s hladno vodo, privoščimo si kakšno kopel, nežnosti, masažo, aromaterapijo…
  • zaščitite ušesa v mrazu in vetru
  • izvajamo energijske vaje za podporo ledvicam

Zimski ritual

Ljudje z zdravimi ledvicami so pogumni, mirni, mnogo dosežejo, ne da bi bili pod stresom in jim ne zmanjka energije.

Pomembno je, da pozimi prižgemo lučko v sebi in preženemo strahove, ta plamen znotraj nas ne sme ugasniti. Radi se imamo in radi imamo življenje.

 

 

V VITA SPA pa vam skozi celoten zimski čas ponujamo terapevtske masaže telesa, VITA masažo, refleksno masažo stopal in ročno limfno drenažo. Vse te terapije podpirajo naše telo.

Similar Posts