klop

BORELIOZA – CELOSTNI PRISTOP K ZDRAVLJENJU

Poletni dnevi, ki se jih vsi veselimo, nas kar sami vabijo na sprehod v gozd, v gore, na travnik ali zgolj posedamo na domači travnati terasi. In majhen klop, komar, obad,…so le korak stran od nas ali pa tudi ne.

klop
Foto: Erik Karits na Unsplash

Kaj je borelija?

Borelija, borelioza, lymska bolezen ali lajmska bolezen je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi. Gre za zelo zapleteno bakterijo, ki izhaja iz družine spirohet in je gram negativna bakterija.
Je najpogostejša klopno prenosljiva bolezen v Sloveniji. Za razvoj bolezni je dovzeten prav vsak, ki ga ugrizne okuženi klop.

Okužba z bakterijo Borrelia burgdorferi poteka v treh fazah:

1. Za prvo fazo okužbe so značilne prepoznavne spremembe na koži, ki se pokažejo pri dveh tretjinah bolnikov. Rdečkasti kolobar s svetlejšim središčem lahko spremljajo še naslednji simptomi: bolečine v mišicah, slabo počutje, rahlo povišana temperatura, glavobol, povečane bezgavke in utrujenost. Lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj – asimptomatsko. Ko kožne spremembe po nekaj tednih ali mesecih spontano izginejo, so nekateri bolniki s tem ozdravljeni, pri drugih pa bolezen preide v naslednjo fazo.

2. V drugi fazi bakterije prodrejo v kri in se po njej prenesejo v različne organe. Napredovanje bolezni se kaže s splošnim slabim počutjem, utrujenostjo in povišano telesno temperaturo. Glede na prizadetost organa se lahko dodatno pojavijo različni simptomi:

  • mišično-skeletni sistem: vnetje, otekline, bolečine v sklepih in mišicah,
  • centralni živčni sistem: meningitis, encefalopatija ter poškodbe možganskih, perifernih in očesnih živcev. Pojavijo se lahko osebnostne motnje ali nevrološki simptomi, kot so zmedenost, izguba pozornosti, oslabitev spomina, škiljenje, pareza obraza, težave pri hoji ali glavoboli,
  • srce: motnje v delovanju srca, vnetje srčne mišice in osrčnika,
  • koža: številni rdeči kolobarji na različnih mestih po telesu.

3. Po nekaj mesecih ali celo več letih od okužbe se lahko pojavi zastarana faza okužbe, ki se kaže s kožnimi, revmatološkimi ali nevrološkimi simptomi – tanjšanje kože s spremembo barve, kronični artritis (predvsem v kolenih), motnje spomina, koncentracije in zaznavanja, nihanje razpoloženja, motnje spanja, glavoboli, mišični krči, mišična oslabelost, naglušnost, prizadetost obraznega ali vidnega živca.

Kako ugotoviti, ali smo okuženi z borelijo?

   • klopa smo opazili na mestu vboda, nastala je rdečina z rahlim srbenjem,
   • razvoj rdečkastega kolobarja, ob pojavu rdečine na koži (t.i. eritheme mygrans), ki nastane na mestu okužbe (ali drugje na telesu) s klopom ali katero drugo žuželko
   • pri izredni utrujenosti brez znanega vzroka
   • če imamo težave z nespečnostjo, nočnim prebujanjem ali nočnim potenjem
   • ob bolečinah v hrbtenici – najpogosteje v križnem in vratnem predelu, lahko tudi med lopaticami in v ramenskem obroču
   • selitvene bolečine v mišicah in sklepih
   • če imamo pogosto občutek otrdelega vratu
   • pogost blag ali zmeren glavobol
   • če opazimo zmanjšano koncentracijo, slabšanje spomina in/ali čustveno preobčutljivost / nestabilnost
   • motnje ravnotežja in orientacije
   • bolečine v predelu oči, ušes in obraznih živcev, šumenje v ušesih, slabšanje sluha in vida
   • če opazimo zadebeljene (otečene) bezgavke kjerkoli po telesu (najpogosteje v dimljah)

Zdravljenje in terapije pri boreliozi

Zdravniški pregled in zdravljenje uradne medicine je začetek običajno dolgotrajnega zdravljenja in okrevanja po bolezni. Medicina zdravi boreliozo z antibiotiki in zdravljenje ni vedno uspešno. Bakterije so zelo spretne in se znajo spremeniti ali skriti v tkiva, ki jih antibiotiki ne dosežejo.

Moderni laboratoriji postavijo diagnozo  s presejalnim serološkim testiranjem  in dokazovanjem prisotnosti protiteles IgG in IgM proti bakteriji Borrelia burgdorferi. Ker se protitelesa zaznajo v krvi šele po določenem času, se testiranje priporoča 3-4 tedne po ugrizu klopa. V primeru pozitivnih rezultatov se na istem vzorcu opravi še potrditveno imunoblot testiranje, saj so v nekaterih primerih možni lažno pozitivni rezultati.

Borelijo se uspešno diagnosticira in tudi zdravi z BIORESONANCO, kjer zdravljenje poteka preko vzorca borelije. Zdravljenje poteka tarčno po organih, ki jih je bakterija prizadela. Poleg tega pri zdravljenju krepimo imunski sistem, pospešimo razstrupljanje organizma, odpravljamo bolečine, predvsem v sklepih in mišicah in pospešimo regeneracijo prizadetega tkiva. Ponavadi odkrijemo tudi prisotnost parazitov, glivic, zato poskrbimo tudi za njihovo odstranitev. Zdravljenje z bioresonanco ima pozitivne učinke v kateri koli fazi poteka bolezni, seveda pa je čimprejšnja diagnostika tem boljša.

Zeliščarji priporočajo uporabo ščetice. Ščetica ima v korenini snovi, ki so sposobne razbiti ovoj te trdovratne bakterije, saj antibiotik tega ne more. Kombinacija zdravljena s ščetico in antibiotikom se je izkazala za zelo uspešno, vendar naj poudarimo, da naj bo med uživanjem obeh pripravkov časovni razmik vsaj 2 do 3 ure.

Zelo pomembno pa je tudi razstrupljanje telesa, saj je potrebno razbremeniti telo, zato so že nekoč nemške zeliščarice priporočale postenje vsaj 10 dni. Pri prehrani se priporoča predvsem izločitev sladkorja, bele moke, belega riža, rafiniranega olja, rdečega mesa… saj morajo imeti jetra dobro kondicijo za spopad z borelijo. Zelo nujno potrebuje dobra hranila, zdravo pridelane zelenjave in sadja, čiste vode, doma pečen kruh in sveže pripravljeni lahki obroki.

Ostali ukrepi, ki tudi sicer podpirajo zdrav življenjski slog so tudi blagodejni učinki vode (morje, jezero, potok…), gibanje v naravi in izogibanje stresu.

Naš korak v naravi naj bo miren, za preventivo uporabimo naravne repelente, svetla oblačila in nujen pregled telesa, ko posedamo na zeleni naravni preprogi.

Similar Posts